Starter in de kijker: Stephanie Maes

SeaMatters onderzoekt businessopportuniteiten voor gezonde oceanen. 

Een hang naar variatie, een voorliefde voor de zee en de trein, en de plooifiets als favoriet vervoermiddel. Dat zijn de basisingrediënten van de loopbaancocktail van Stephanie Maes. Van ambtenaar tot ondernemer, van ocean cleaning tot visleer, met SeaMatters wil ze de zee van businessopportuniteiten voor gezonde oceanen exploreren. Maar ook aan land zijn er mogelijkheden.

Na haar studie geografie ging Stephanie bij de Vlaamse overheid aan de slag. Daarna trok ze een jaar naar Ecuador, waar ze in Quito aan de hand van data een gezondheidsbarometer opmaakte. Eens terug in België verhuisde  Stephanie Maes van Brussel naar Oostende en van de Vlaamse overheid naar de dienst economie van de Provincie West-Vlaanderen. “Ik had er toegang tot enorm veel data en zag mogelijkheden om ondernemingen en ideeën aan mekaar te koppelen. Toen ik de kans kreeg om als projectmanager aan de slag te gaan voor het Europese Visserijfonds, kon ik op een andere manier nauwer samenwerken met ondernemers. Met 50 innovatieve projecten in 5 jaar tijd zorgde ik er mee voor dat de overheidsmiddelen zo optimaal mogelijk werden ingezet om de sector te steunen.”

September 2015 was het startpunt voor SeaMatters. Stephanie Maes: “Ik begon met een project om afval op zee te winnen. Daarnaast organiseerde ik voor de Europese Commissie een seminarie in Griekenland over de economische mogelijkheden voor kleinschalige visserij en ik help Inagro bij een ‘bootcamp’ rond aquacultuur. Ik begeleid visverwerkende en aquacultuurbedrijven bij het opmaken van subsidiedossiers. In West- en Oost-Vlaanderen bouw ik een afzetmarkt voor de producten van Jan Kegels, want toegevoegde waarde creëren bovenop het louter verkopen van verse vis is een uitdaging voor de visserijsector. Een gelijkaardig voorbeeld is de link tussen visserij en duurzame mode, waarbij ik portefeuilles, arm- en horlogebandjes verdeel die gemaakt zijn van vishuiden. De rode draad is dat het altijd projecten dicht bij de natuur zijn. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar ik wil op mijn manier dingen in beweging zetten.”

“Mijn droomproject? Ooit wil ik graag een eigen product ontwikkelen en in de markt zetten, iets waar ik met mijn handen kan aan werken. En ook in projecten gericht op zee, zoals nieuwe initiatieven voor schelpdier- en algenkweek, ben ik geïnteresseerd”, besluit Stephanie Maes.

Stephanie kon bij de opstart van SeaMatters genieten van de ondersteuning van Actie voor Starters, onder meer via netwerkmomenten en opleidingen.

Meer info SeaMatters

Een eigen zaak opstarten?

Wij helpen!

Ben je een West-Vlaamse startende ondernemer (tot 5 jaar opgestart) en op zoek naar ondersteuning? Word lid van ons netwerk!

Registreer nu en ontvang:

  • 1000 credits voor deelname aan onze activiteiten.
  • 1000 credits voor een proefperiode in 't Werkpand naar keuze.

Uitleg credits