Starter van de maand: Johan Maebe

Johan Maebe staat aan het roer van twee bedrijven: Urpaco, gespecialiseerd in stalen overkappingen op maat en GRÆNT, leverancier van groendaken en daktuinmaterialen. Nieuwe inzichten en inspiratie haalt hij onder meer door het bijwonen van de Grow-up Talks van Actie voor Starters.

Sinds januari heeft Johan Maebe naast Urpaco een tweede zaak uit de grond gestampt. “Urpaco is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en plaatsen van onder andere overkappingen, carports, fietsenstallingen voor openbare ruimtes, scholen, bedrijven en particulieren”, somt Johan Maebe op. "GRÆNT ontwikkelt en adviseert concepten van groendaken en daktuinen en zorgt ook voor de levering van het nodige materiaal. Al tien jaar lang ben ik een ambassadeur om het groen in de stad te promoten. In pakweg Duitsland en Nederland zijn groendaken en daktuinen veel meer aanwezig in de steden. Met GRÆNT, Ijslands voor groen, proberen we het pad te effenen om dit ook bij ons meer in te burgeren.”

In zijn zoektocht naar professioneel advies kwam de zaakvoerder van Urpaco en GRÆNT in contact met Actie voor Starters en de Grow-up Talks, mee georganiseerd door Voka. “Vanaf een bepaald ogenblik heb je niet meer voldoende aan de gewone schoolse opleidingstrajecten. Dan ga je op zoek naar andere adviesorganen en dan kom je terecht bij organisaties zoals de POM West-Vlaanderen en Actie voor Starters.  Soms heb je als ondernemer ook nood aan een klankbord om af te toetsen of je wel goed bezig bent”, aldus Johan Maebe. "Ik volgde al tal van interessante Grow-up Talks. De sessie hoe je je medewerkers kan motiveren vond ik heel boeiend, net als de sessie over strategie van Conny Vandendriessche. Haar tien tips om succesvol te ondernemen hangen nog altijd uit aan het bord. Met het advies dat je op een Grow-up talk krijgt, kan je ’s anderendaags direct aan de slag.”

Johan Maebe maakt opvallend veel gebruik van sociale media om zijn bedrijven te profileren. "Sociale media is heel belangrijk naar branding toe. Je moet er goed over nadenken hoe je je wil positioneren”, aldus Johan Maebe. "Ik ben actief op Facebook, Twitter en LinkedIn. Het onderhouden van je sociale mediakanalen is tijdrovend maar ik heb er ook al business uit gehaald. Ook voor het uitbouwen van je netwerk is vooral dan LinkedIn heel belangrijk. Ik maak er dan ook gebruik van als ik bijvoorbeeld een aannemer of architect nodig heb. Omgekeerd krijg ik ook veel concrete vragen via sociale media.”

Terwijl Johan Maebe alle Grow-up Talks bijwoont, stuurt hij zijn partner Yannick Van den Broeck op pad naar de Start-up Talks van Actie voor Starters. "Het is de bedoeling dat mijn vrouw de leiding van GRÆNT zal overnemen. Ik kan haar als ondernemer wel de kneepjes van het vak aanleren maar ik vind het belangrijk dat ze ook kennis opdoet bij derden zodat ze zelf ook als ondernemer kan groeien en haar eigen weg vinden.”

Meer info Urpaco

Een eigen zaak opstarten?

Wij helpen!

Ben je een West-Vlaamse startende ondernemer (tot 5 jaar opgestart) en op zoek naar ondersteuning? Word lid van ons netwerk!

Registreer nu en ontvang:

  • 1000 credits voor deelname aan onze activiteiten.
  • 1000 credits voor een proefperiode in 't Werkpand naar keuze.

Uitleg credits